Suriye’de rejim güçlerine abluka sürüyor, Rusya devrede: ABD bölgeye F-22 uçaklarını konuşlandırdı

Doğu Suriye’nin merkezi Deyrizor’da İran ve Şam dayanaklı aşiret güçlerinin, PYD/DSG’nin denetimi altındaki bölgelere yönelik saldırısı sonrası çatışmalar yer yer sürerken tansiyonu düşürmek için Rusya devreye girdi. Şam güçlerinin hücumlarında ortalarında çocukların da bulunduğu 11 sivil ömrünü yitirirken, ABD bölgeye F-22 uçaklarını konuşlandırdı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) denetiminde olan Doğu Suriye’nin merkezi Deyrizor’da, Şam tarafından desteklenen aşiret güçlerinin PYD/DSG’nin denetim ettiği bölgelere yönelik saldırısı sonrası başlayan çatışmalar hala sürüyor. Suriye ordusunun Cidêde Bagara ve Dehle köylerine yönelik taarruzlarında 6’sı çocuk, 11 sivil ömrünü yitirirken 13 sivil ise yaralandı. Yapılan açıklamalarda, Şam güçleri sivil katliam yapmakla suçlandı. İran dayanaklı milis güçleri ise ABD’nin varlığını münasebet göstererek, Fırat’ın doğusunda DSG denetimindeki bölgeleri ele geçirmekle tehdit ediyor.

Havaalanı da kuşatmada

Saldırıların devam etmesine misilleme gayesiyle PYD/DSG’ye bağlı silahlı kümeler, denetim altında tuttuğu Haseki kentinin yanı sıra Mardin’in Nusaybin ilçesi karşısındaki Kamışlı dahil bölgenin birçok yerleşim ünitesinde rejim ordusuna uyguladığı kuşatmayı sürdürüyor. Kuşatma altında tutulan yerler ortasında Şam ve Rus askerlerinin denetiminde bulunan Memleketler arası Kamışlı Havaalanı da bulunuyor.

“Kuşatmayı kaldırın” talebi

Suriye ordusu ile DSG ortasında yaşanan çatışmaların ağırlaşması üzerine bölgedeki Rus askerî idaresi harekete geçti. Bu kapsamda Suriye’deki Rus kuvvetlerinin kumandanı Sergey Aleksandroviç Kisel, tansiyonu düşürmek emeliyle üç general ve iki tuğgeneral eşliğinde Lazkiye’nin Hmeymim Hava Üssü’nden Kamışlı Havaalanı’na indi. Havaalanında Suriye askerî yetkilileri ile bir ortaya gelerek durum değerlendirmesi yapan Rus General Kisel, daha sonra DSG’nin bölge Sorumlusu Mazlum Abdi başkanlığındaki üst seviye isimler ile bir ortaya geldi.

Görüşmede Deyrizor’da devam eden çatışmaların sona ermesi ve PYD/DSG’nin denetiminde tuttuğu yerleşim yerlerinde Suriye ordusu ve kurumları etrafında uyguladığı kuşatmanın kaldırılması ele alındı. Bölgedeki kaynaklara nazaran, Rus kumandan, Suriye yetkilileri ile SDG ortasında yapılan toplantıdan olumlu bir sonuç çıkmadı. Görüşmelerin devam etmesine yönelik karar alınırken, çatışan taraflara itidal davetleri yapılıyor.

BM İnsani İşler Uyum Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada ise bölgede yaşananlara yönelik derin telaş duyulduğu belirtilerek, olaylarda en az 20 sivilin öldüğü, 15 kişinin ise yaralandığı, akınlar kapsamında su istasyonları ve başka sivil tesislerin hasar gördüğü bildirildi.

F-22’ler bölgede

İran dayanaklı Suriye güçlerinin Deyrizor’da petrol tesisleri dâhil birçok noktaya saldırması sonrası alarma geçen bölgedeki ABD gücü, tesirli hava operasyonları ile Şam’a bağlı güçleri geriletti. Taarruzların büyük oranda Deyrizor bölgesindeki El Ömer petrol tesislerinde ağırlaşması sonrası ABD’nin bölgedeki hava gücü yanı sıra karadan da ağır silahlarla DSG’ye takviye verdi. Bölgede konuşlu ABD savaş uçakları, rejim İran milislerini toplanma noktalarını tesirli vurması sonucu karadan hücumlar büyük oranda kırıldı. Daha faal savunma için düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava şartına uygun taktik savaş uçağı F-22’lerin ise bölgeye konuşlandığı bildirildi.

Kuzeydoğudaki Kürt kaynaklarına nazaran, F-22’lerin İsrail’i İran saldırısından müdafaası için bölgeye getirildi. Lakin Suriye ordusunun mümkün hücumlarına karşı da bu uçakların kullanılma ihtimali üzerinde duruluyor.

TIKLAYIN –  Kuzeydoğu Suriye’de savaş cephesi genişliyor, ÖSO’dan üç bölgeye hücum; Tel Rıfat’taki DSG maksatları bombalanıyor 

Kuzeydoğu Suriye karıştı: PYD, rejim ordusu ile çatışıyor, ABD uçakları dayanak veriyor

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir