İsrail üç cephede saldırıyor… Gazze’de okul hedef, Beyrut’ta iki büyük patlama

Gazze, Lübnan ve Suriye’deki amaçlara hava akınlarını devam ettiren İsrail’de bir yandan da güvenlik kabinesi İran’a hücuma karar vermek için toplandı.

BEYRUT’TA EN AZ 22 ÖLÜ

İsrail’in Lübnan’ın başşehri Beyrut’a dün düzenlediği iki atakta en az 22 kişi öldü 117 yaralı bildirildi. Hücumlardan birinin amacının Hasan Nasrallah’ın kayınbiraderi Hizbullah’ın üst seviye isimlerinden Vafik Safa olduğu argüman edildi.

SURİYE’DE ÇOKLU HEDEF

Suriye haber ajansı SANA’ya nazaran de İsrail, Humus kentinin 30 km güneyindeki Hassia’da sanayi tesisini maksat aldı. Yalnızca fabrikanın değil, tıbbi gereç yüklü araçların da vurulduğu bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise İsrail uçaklarının hududun Suriye tarafındaki Kuseyr bölgesinde Suriye ve Lübnan’ı birbirine bağlayan yolu vurduğunu bildirdi.

GAZZE’DE BM GÜÇLERİNE ATEŞ

İsrail ordusu dün Gazze Şeridi’nin orta bölümündeki Deyr el-Belah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı bir okulu gaye aldı. Atakta en az 28 kişi öldü, 54 kişi yaralandı. Başka yandan Gazze kentinde bulunan Ömer Mescidi yakınına düzenlediği akında ise 4 Filistinli ömrünü yitirdi. Lübnan’ın da güney bölümlerine yönelik hücumlarını devam ettiren İsrail ordusunun, burada konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından kullanılan üç mevziye de ateş açtığı bildirildi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’da konuşlu Birleşmiş Milletler Lübnan Süreksiz Barış Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırısını kınadı.

ABD ‘HİZBULLAH’SIZ BİR LÜBNAN’ İSTİYOR

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine nazaran Washington idaresi, İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a yönelik operasyonunu, İran takviyeli Şii örgütü ülke siyasetinden uzaklaştırmak için bir fırsat olarak görüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yakın bir vakit evvel Katar, Mısır ve Suudi Arabistan başkanlarını arayarak yeni bir Lübnan cumhurbaşkanı seçimini desteklemelerini istedi.

SUUDİLER DE SICAK

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller de bu hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Lübnan’da sonuncu olarak görmek istediği şeyin, Hizbullah’ın ülke üzerindeki baskısının ve tesirinin kırılabilmesi olduğunu söz etti. Habere nazaran ABD’nin Hizbullah’ı Lübnan siyasetinden uzaklaştırma teşebbüsü Suudi Arabistan’dan da takviye görüyor.

Şİİ KÜME KİLİT ROLDE

Lübnan Cumhurbaşkanı, ülkenin 128 üyeli parlamentosu tarafından seçiliyor ve ülkede hiçbir blok (Sünni Müslümanlar, Şii Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Dürziler) kendi başına yeni bir önder seçecek sandalyeye sahip değil. Hizbullah ve müttefiklerinin takviyesi olmadan, siyasi bir uzlaşının nasıl sağlanacağı da belgisiz.

SON SAV… ‘İRANLI KUMANDAN SORUŞTURMA ALTINDA’

İran İhtilal Muhafızları Kudüs Gücü Kumandanı İsmail Kaani’nin hayatta olduğu, fakat güvenlik soruşturması nedeniyle nezaret altında tutulduğu tez edildi. Middle East Eye haber sitesine göre Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın 27 Eylül’de Beyrut’ta öldürülmesinden bu yana Kaani ortada gözükmüyor. Hatta taarruzda Kaani’nin de öldüğüne dair söylentiler çıkmıştı. İran İhtilal Muhafızları Komutanlığı’nın İsrail’in Hizbullah’ın içine nasıl bu kadar sızabildiğine dair soruşturma yürüttüğü belirtildi. Buna nazaran Tahran, Beyrut ve Bağdat’taki kaynaklar, soruşturma sürerken Kaani üzere üst seviye generallerin bile nezaret altında tutulduğunu sav etti. Kaani, 2020 yılında Kudüs Gücü’nün kumandanı Kasım Süleymani’nin ABD’nin İHA atağıyla Bağdat’ta öldürülmesi sonrasında yeni kumandan olmuştu. Kaani’nin yokluğu tartışma yaratırken, dini önder Hamaney’in kendisine nişan takdim edeceği sav edilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir