‘IOM Sınıfı Ulusal Model Bot Yarışları’ tamamlandı


MERSİN (İGFA) – Kayıt ve ölçü süreçlerinin alınması ile başlayan yarış 2 gün sürdü. Birinci gün rüzgarın düşük ve vakit zaman durması sebebiyle 6 yarış yapılırken, ikinci gün rüzgarın daha da hızlanması sayesinde 14 yarış yapıldı. Toplam 20 uğraşın gerçekleştiği yarışta, dereceye giren birinci 3 atlete mükafatları takdim edildi. Yarışlarda; Başşehir Model Yat Kulübü sportmeni Savaş Korkmaz birinci, Mersin Rota Yelken Kulübü atleti Hasan İtimat ikinci, Ankara Yelken Kulübü sportmeni Yiğit Özaslan üçüncü oldu.

Sönmez: “Babil Su Sporları Merkezi, Doğu Akdeniz’de su ve yelken sporları çıtasını yükseltecek”

Mersin Rota Yelken Kulübü Lideri Cengiz Sönmez; Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Babil Su Sporları Merkezi üzere bir tesisi hayata geçirmesinin, su sporlarının yaygınlaştırılması için kıymetli olduğunu belirterek, “Böyle bir tesis Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Bu tesis; Mersin’e ve bilhassa Doğu Akdeniz’e, yelken ve su sporları alanında hiç beklenmedik bir biçimde çıta yükseltmesine yol açacak mükemmel bir düşünüş” dedi.

Yarış hakkında da bilgi veren Sönmez, sportmenlerin model bot yarışlarında teknelerini uzaktan kumanda ile yönettiklerini söyleyerek, “Bu yarışlarda, memleketler arası bir metrelik dizayn edilmiş uzaktan kumandalı tekne kullanıyorsunuz. Bu da fiilen yelken yapamayanların; tabiat kaidelerini, rüzgarı, dalgayı, akıntıyı kullanarak teknesini yönetmesi manasına geliyor. Öteki yarışlara nazaran biraz daha güç, zira ufak bir tekneyi yönetiyorsunuz. 2 gün boyunca toplam 20 yarış yapıldı. İstanbul, Ankara, Adana ve Mersin’den toplam 8 sportmen katıldı” sözlerine yer verdi.

Emek: “Bizim için çok keyifli bir yarış oldu”

Türkiye Yelken Federasyonu’nda Ulusal Hakem Sevinç Tuncalı Emek, 2 gün süren yarışlarda birinci gün rüzgarın az olması sebebiyle 6, ikinci gün ise yarışların yapılması için şartların daha sağlıklı olması sebebiyle 14 yarış yaptıklarını kaydetti. IOM Sınıfı Ulusal Model Bot Yarışları hakkında bilgi veren Emek, bu yarışların Türkiye’de şimdi yeni olduğunu vurgulayarak, “Bunlar bir metrelik model teknelerdir ve uzaktan kumandalıdır. Tekneler kumandayla yarışçılar tarafından karadan yönetim edilir. Hakemler de, atletler da karada vazife yapar. Başka yelken yarışlarında geçerli olan tüm yarış kuralları burada da geçerlidir. Yalnızca başlangıç ve bitiş süreçlerinin vakit uygulamaları farklıdır” dedi.

2 gün süren yarıştan keyif aldığını lisana getiren Emek, son olarak puanlama sisteminden bahsederek, “Burada birincilik ve ikincilik öteki spor kısımlarından farklıdır. Türkiye Yelken Federasyonu’nun koyduğu kurallar çerçevesinde, en az puan sistemine nazaran puan toplanır. Yarış sayılarına nazaran, aşikâr bir sayıda makus puan atmaları vardır. İştirak sayısına nazaran yarış sonunda toplamdaki sayıda, en küçük sayıyı alan birinci olur. Bu sınıf için birinci üçe giren atletlere ödül veriliyor. Buradaki atletler da kupalarını aldılar” diye konuştu.

Güven: “Büyükşehir Belediyesi’nin yelken sporuna katkısı hakikaten çok iyi”

Yarışta ikinci olan Hasan İnanç, 2 gün boyunca hoş bir tecrübe yaşadığını anlatarak, “Rüzgar çok hoştu. Deniz biraz dalgalı olunca, daha çok çaba etmek zorunda kaldık. Model botta yarış öncesi hazırlık çok kıymetli. Teknenin hazırlanması, yarış öncesi ayar bitirmelerinin yapılması hayli değerli. Yarış hoş geçti. Yarış sayımız da epeyce düzgündü. Rüzgarın yeterli olması, yarış sayımızı artırdı” dedi.

Babil Su Sporları Merkezi’ni de çok beğendiğini lisana getiren İnanç, “Burada tekne koyacak yerlerimizin olması, şamandıraların temini, hakemlerin lojistik gereksinimlerinin karşılanması, atletlere dayanak olunması, Büyükşehir Belediyesi’nin yelken sporuna katkısı nitekim çok iyi” diye konuştu.

Korkmaz: “Mersin’in muazzam coğrafyasında yelken yarışı yapmak çok keyifli”

Başkent Model Yat Kulübü Lideri ve sportmeni Savaş Korkmaz ise, Türkiye’de ve Avrupa’da düzenlenen yarışlara sık sık katıldığını söyleyerek, “Mersin’de bu yaptığımız 2. yarış. Her geldiğimizde burası daha da hoş oluyor. Bir evvelki gelişimizde burada bu türlü bir tesis yoktu. Bu türlü bir spor tesisi, yarıştığımız birçok vilayette de yok. Mersin’in muazzam hoş bir coğrafyası ve denizi var. Yelken yarışı yapmak çok keyifli” kelamlarına yer verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir