Fındıklarını yaban hayvanlarından korumak için “davul nöbeti” tutuyorlar

Geçimlerini büyük oranda fındıktan sağlayan Akçakocalı üreticiler, ayı ve domuz üzere yabani hayvanların bahçelerine ziyan vermesi nedeniyle vakit zaman eser kaybı yaşıyor.

Altunçay köyündeki genç üreticiler, ziyanı önlemek emeliyle imece tarzıyla tarlalarında nöbet tutuyor.

Her yıl hasat vakti yaklaştığında bir kümenin “davul nöbetçisi” belirlendiği köyde üreticiler, ateş başında sabahlayıp ayı ve domuz üzere yaban hayvanlarını korkutmak için fındık bahçelerinde davul çalarak geziyor.

“ATEŞİN DUMANI BÖRTÜ BÖCEĞİ DE TARLAMIZDAN UZAK TUTUYOR”

Köy sakinlerinden 28 yaşındaki Mücahit Asan, AA muhabirine, arkadaşlarıyla gece boyunca davul çalıp yüksek ses çıkararak yabani hayvanların bahçeye girmesini engellediklerini anlattı.

Asan, hasat vaktinin yaklaştığını ve fındığın olgunluk düzeyine ulaştığını belirtti.

İmece yöntemiyle herkesin bahçesinde nöbet tutulduğundan bahseden Asan, “Hayvanlara ziyan gelmemesini istediğimiz için bu geleneği devam ettiriyoruz. Ateş yakarak ve davulla yüksek ses çıkararak yabani hayvanları bahçelerimizden uzak tutuyoruz. Yaktığımız ateşin dumanı hem yabani hayvanları hem de börtü böceği tarlamızdan uzak tutuyor.” diye konuştu.

“YABANİ HAYVANLAR KOLLARI KIRIYOR, MAHSULÜ YİYOR”

Köy muhtarı Cüneyt Uygun da gençlerin geceleri davul ve teneke çalarak hayvanların bahçelerden uzaklaşmasını sağladığını belirtti.

Köyün yüzde 99’unun geçimini fındıktan sağladığını lisana getiren Uygun, “Yabani hayvanlar bahçeye girdiğinde kolları kırıyor, mahsulü yiyor. Bilhassa domuzlar fındıkları yiyor.” tabirini kullandı.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir