Fırat Kalkanı Harekâtı ile 7 yıl evvel terör örgütü DAEŞ’in elinden kurtarılan Suriye’nin kuzeyindeki Çobanbey’de, Türkiye’nin takviyesiyle yeni bir hayat kuruldu. İnançla birlikte iktisadın çarkları dönmeye başladı. Bölgede artık üretim ve ihracat yapılıyor. Sonda kurulan organize sanayi bölgesinde (OSB) üretim yapan ve üretime hazır imalathane sayısı 1.215’e, üretimde istihdam edilen kişi sayısı 3 bin 500’e ulaştı.
Şehrin iktisadının canlanmasında büyük rol üstlenen Çobanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde en fazla ayakkabı, mobilya, deri mont, demir işleri yapılıyor. Ayakkabı üreten Suriyelile; Irak, Suudi Arabistan, Libya ve Rusya’ya ihracat yapıyor.
Ekonominin merkezi haline gelen merkeze giriş yapan araç sayısı günlük bin 800’e, yaya olarak giriş yapan kişi sayısı ise günlük 3 bin 500’e ulaştı. Çobanbey’in yanı sıra Cinderes, İdlib, Azez, Maare, El-Bab ve Soran’da da çalışmalar sürüyor. Bu merkezlerin hizmete hazır hale getirilmesi ile toplam 2 bin 857 imalathanede 250 bin kişi istihdam edilecek. Böylelikle inançlı bölgenin ekonomik yükü büyük oranda giderilmiş olacak. Sağlanan istihdam, bölgeye dönüş manasını da taşıyor. Dönüşlerin en somut göstergesi Çobanbey’in süratle artan nüfusu. Harekât öncesinde 7 bin olan nüfus 7 yılda 80 bini aştı.