60 yaş ve üzeri 135.000 yetişkini izleyen 12 yıllık bir Birleşik Krallık çalışması, az tüketilen içkinin bile kanser vefatlarında artışla bağlı olduğunu buldu. Bu artış, düşük gelirli bölgelerde yaşayan ve sıhhat problemleri olan yaşlı yetişkinlerde daha da barizdi.
Bu bulgular, bilhassa kırmızı şarap olmak üzere az ölçüde alkolün kalbe güzel geldiğine dair daha evvel kabul edilen inancın tersine çıktı. Bu inanç, şarabın yaygın olduğu Fransız kültüründe kalp hastalığı oranlarının daha düşük olduğuna dair zayıf ispatlara dayanıyor.
Pazartesi günü JAMA Network Open mecmuasında yayımlanan yeni araştırma, sıhhat yahut sosyoekonomik durumlarından bağımsız olarak, hafif yahut orta seviyede içki içenler ortasında kalp hastalığı vefatlarında bir azalma olmadığını kaydetti.
Çalışmanın başyazarı ve Universidad Autónoma de Madrid’de esirgeyici hekimlik ve halk sıhhati alanında yardımcı doçent olan Rosario Ortolá, New York Times’a “Düşük içki tüketimi ile genel vefat oranı ortasında olumlu bir ilgi olduğuna dair delil bulamadık.” dedi.
Alkol tüketiminin sıhhate güzel gelmediğini, tersine “ilk damladan itibaren” kanser riskini artırdığını da kelamlarına ekledi.
BİR İÇKİ BİLE ÖMÜR MÜHLETİNİ İKİ BUÇUK AY KISALTIYOR
Çalışmada, erkeklerde günde 100 cl, bayanlarda ise günde 50 cl’den fazla alkol tüketiminin, her türlü nedene bağlı vefatları artırdığı ortaya çıktı.
Bu son bulgular, günde yalnızca bir alkollü içecek tüketmenin bir kişinin ömür mühletini yaklaşık iki buçuk ay kısaltabileceğini öne süren başka araştırmaları da destekliyor.
Ayrı bir araştırmada, alkolden uzak durmanın yahut tüketilen ölçüsü azaltmanın, ağız yahut yemek borusu kanserine yakalanma riskini büyük ölçüde azaltabileceği bulundu.
Son çalışmada araştırmacılar çoğunlukla şarap içmenin ve yalnızca yemeklerle birlikte içmenin mevt riskini, bilhassa kanserden mevt riskini azalttığını belirtti. Ortolá, risk azalmasının daha yavaş alkol emilimine atfedilebileceğini yahut öteki sağlıklı hayat usulü tercihlerini yansıtabileceğini öne sürdü.
ABD’deki beslenme kılavuzlarında, “Daha az içmek, daha çok içmekten daha sağlıklıdır” deniyor ve bayanların günde bir içkiyle, erkeklerin ise günde iki içkiyle sınırlamaları gerektiği belirtiliyor.
2023’te, Kanada Unsur Kullanımı ve Bağımlılığı Merkezi içkiyle ilgili güncellenmiş sıhhat yönergelerini açıkladı. Bir kadeh şarabın uzun ömürlülüğün anahtarı olduğu tarafındaki yüzüncü yıl mitine karşın, Kanadalı yetkililer “hiçbir ölçü yahut tıpta alkolün sıhhatiniz için düzgün olmadığını” bildirdi.