Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya nazaran Yumaklı, Brezilya’nın Mato Grosso eyaletinin başşehri Cuiaba’da düzenlenen G20 Tarım Bakanları Doruğu’nun ikinci gününde düzenlenen Bakanlar Toplantısı ikinci oturumuna katıldı.
Yumaklı, oturumda Türkiye’nin kırsal kalkınma atılımlarıyla tarımda gençlere ve bayanlara yönelik uygulanan müspet ayrımcılıktan bahsetti.
Oturumun akabinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Yumaklı, Birleşmiş Milletler’in 2030 “sürdürülebilir kalkınma hedefleri” doğrultusunda ziraî üretim ve besin sistemlerinde 4 değerli başlığın olduğunu söz etti.
Yumaklı, bu başlıkların “sürdürülebilir besin sistemlerinin oluşturulması”, “uluslararası ticaretin besin sistemlerine olan müspet tesirinin artırılması”, “sürdürülebilir bir besin üretimi için aile çiftçiliğinin önemi” ve “su eserleri ve su eserleri yetiştiriciliğinin dünya ticaretine entegrasyonu” olarak sıralayarak, dorukta bu mevzularla ilgili G20’ye üye ülkelerin tarım bakanları ve milletlerarası kuruluşların temsilcileriyle verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.
Çeşitli alt başlıkların da değerlendirildiğine işaret eden Yumaklı, “Elbette bu mevzuların büyük bir kısmının bizim hükümet programlarımızın içerisinde bulunması, hatta bunların birçoğunun bakanlığımızın vizyon ve hareket planlarında yer alıyor olması, bizim gündeme ne kadar entegre olduğumuzun teyidi durumunda.” sözünü kullandı.
Yumaklı, Türkiye’de ziraî üretimin artırılması, verimli ve kaliteli üretim uygulamalarının daha da yaygınlaşmasını için çalıştıklarına dikkati çekti.
Uluslararası raporlara nazaran dünyada 800 milyonun üzerinde insanın besine ulaşmada kasvet yaşadığını tabir eden Yumaklı, dorukta bu mevzunun tahlili için tüm ülkelerin mutabakat sağladığını belirtti.
Yumaklı, dorukta su kaynaklarının azaldığı ve buna yönelik atılması gereken adımların da konuşulduğunu lisana getirerek şunları kaydetti:
“Biz de 2 yıldır kendi kamuoyumuza anlatıyoruz ve bu bahiste alınması gereken önlemleri ve hükümet olarak neler yaptığımızı, neler yapmamız gerektiğini de söylüyoruz. Bütün dünya ülkelerinin gündeminde bu husus, elbette ziraî üretimin en değerli faktörlerden birisi. Ülkemiz, dünyanın çabucak hemen bütün ülkelerinin gündeminde olan bu bahse çok faal bir biçimde müdahil olma, bununla ilgili aksiyon planları belirleme ve uygulama konusunda çok önemli bir ara kat etmiş durumda. Rastgele bir rehavete kapılmadan bunları uygulamaya devam edeceğiz.”
“Türkiye’nin ziraî üretim konusunda önemli avantajları var”
Yumaklı, tepede birçok ülkenin bakanıyla ikili görüşme yaptığını belirterek, görüşmeler sonucunda işbirliklerinin de artacağına işaret etti. Türkiye’nin ziraî üretim konusundaki avantajları ve gücünün öteki ülkelerin dikkatini çektiğini tabir eden Yumaklı, “Hep vurguladığımız üzere ülkemizin ziraî üretim konusunda çok önemli avantajları var. Biz bu avantajları ülkemiz lehine çevirmek ve ülkemiz lehine kullanmak ismine bağlantımıza, ülkelerle işbirliklerimize devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Yumaklı, doruktaki ülkelerin nüfuslarının yaşlandığından bahsettiğini aktararak, yaşlanan nüfusun birinci olarak tarım kısmından başladığını lisana getirdiklerine dikkati çekti. Tıpkı hususların Türkiye’de de geçerli olduğuna işaret eden Yumaklı, “Herkesin burada tekrar ortak mutabakata ulaştığı husus gençlerin ve bayanların kesinlikle ziraî üretimin içerisinde kalmasıydı.” sözünü kullandı.
Türkiye’nin bu mevzuda çok önemli adımlar attığını vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti: “Bu mevzuyu daima gündemde tutuyoruz ve gündemde tutmaya devam edeceğiz. Zira besin arz güvenliğinin en değerli ögesi kesinlikle lakin kesinlikle gençlerin ve bayanların ziraî üretimin içerisinde kalmasıdır. Bu mevzuda bizler gerek üretim planlaması gerekse yol haritalarımızla buna ait bütün hareketlerimizi belirleyip kamuoyumuza anlattık. Bundan sonra da en kıymetli gündem unsurumuz olacak.”