Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilerle ilgili temmuzda yeni bir düzenleme yapacaklarını belirterek, “Refah hissesini bu sefer farklılaştırarak 7 bin 500 liranın üzerinde olanların da maaşlarını farklılaştıracak biçimde düzenliyoruz. 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah hissesi verilecek” dedi.
Habertürk canlı yayınında soruları yanıtlayan Alım, EYT başta olmak üzere taşeron çalışanlarla ilgili düzenleme, emeklilerde oran çalışması, minimum fiyat, ziraî çalışanlar ve akademik çalışana ait açıklamalarda bulundu. Alim’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
DEMOKRASİ OLMADAN MİLLİYETÇİLİK FAŞİZM OLUR: Benim fikrimin temelinde milliyetçilik ve demokrasi var. Demokrasi olmadan milliyetçilik olmaz. Demokrasi olmadan milliyetçilik nasyonel sosyalizm, faşizm olur. Milliyetçilik demokrasinin öbür ismidir.
EYT’DE GECİKENLER MAAŞLARINI BİRİKMİŞ OLARAK ALACAK: EYT’de zelzele bölgesinde müracaat edenlere öncelik verdik. Birinci uygulamalar orada yapıldı. Artık 1 milyon kişi yaklaşık birinci maaşını aldı. Alamayanların kaybı yok. Hak etme günlerine nazaran, prim gün sayıları doldurma sayılarına nazaran her gün süreç yapılıyor. Ayda yaklaşık 30 bin şahsa emeklilik bağlanıyordu. Artık biz bu sayısı 120 bine 130 bine çıkardık. Bizim SGK işçimiz büyük bir hazırlık yaptı. Gecelerini gündüzlerine katarak çalıştılar. Fevkalade çalıştılar. 1 milyona giden sayı yaptılar. Gecikenler telaş etmiyorlar, zira birikmiş olarak alacaklar.
1 GÜNLE KAÇIRANA HAKSIZLIK YAPILMIYOR: Yeni kanuna nazaran girenler için bir mağduriyet yok. 1 gün sonra girmişseniz, 1 gün sonra size bir haksızlık yapılmıyor. Bilinen bir kanunla işe başlıyorsunuz. Mağduriyetin sebebi şu; kanunun geriye işletilmesi. EYT’de yaş ortalaması kaç? Bu bir ıslahattır nitekim. Hukuk kuralının ihlalinden dolayı mağduriyet oluşmuştur.
EMEKLİLİK İÇİN 65 YAŞINA KADAR ÇALIŞILABİLİR: Oradaki yaş ortalaması 49.9’du. Yaklaşık EYT 50 yaşına geldi. 50 yaş da genç alışılmış ki çalışanların için. 65’e kadar çalışabilir. Ancak 34 yaşında, 45 yaşında emekli olmanın getirdiği meseleleri, emeklilik fonuna yapacağı yükü ortadan kaldırabilecek bir şey. Biz de yaklaşık alt sonu 3 çalışana bir emeklilik. Bu ıslahattan evvel 2.3 çalışana bir emeklilik düşüyordu. Artık bu sayı 1.9’a düşecek. Emeklilik sisteminin sürdürebilmesinde sorun çıkıyor. Bu sorunu Türkiye istihdam yaratarak aşacak. Büyüyerek aşacak.
TAŞERON PERSONELLERİ ÇALIŞMASI MECLİS AÇILINCA ÇÖZÜLECEK: Mazaret ve tayin üzere sıkıntılar çözülebilir, onların imkanları var. Taşeron personelliği konusunda çalıştık. Her bir mevzuyu bir belge çalışmasıyla çalıştık. Bütün evrakları kapata kapata gittik. Dosyalarımızdan biri de taşeron işçiliğiydi. Sarsıntı oldu, çalışmalara orta verdik. En son oturuma süreksiz personelleri yetiştirdik. Taşeron emekçilere kelam verdim. Önümüzde duruyor, bunu Meclis’i açar açmaz gerçekleştireceğiz. Seçime endeksliyerek konuşmuyorum. Seçimi aslında biz kazanacağız. Ben olurum yahut bir öbür arkadaşım olur.
EYT’LİLERİN TAMAMI MAYIS AYINDA MAAŞINI ALMIŞ OLACAK: EYT’de yığılma olmuyor. Onların hizmet birleştirmelerini SGK yapıyor. ‘Beklemede’ denilen belge bedellendiriliyor. Uygun vakitte ona karşılık verilecek. Bu soruların en geç mayıs ayı içinde karşılığını alacak. 1 milyona hakikat gidiyoruz. Toplam müracaat 1 milyon 700 bin civarında. Bir kısmı prim gün sayısı eksik, öteki kurallar tutmuyor. Öbür koşullar bedellendiriliyor. Çok standardize edilmiş süreçler. Kısa müddette onlar tamamlanacak. Süratli bir biçimde karşılık veriyoruz.
TARIMDA SİGORTA EVRAKI HAZIR: Şu muştuyu vereyim. Meclis açılınca bitmiş çalışmalardan birisi küçük, mikro işletmeler, esnaf, küçük tüccar, çiftçinin prim gün sayıları çok yüksek. Bunları büyük işletmenin sahibiymiş üzere pahalandırmak yanlış. Bunları aşikâr bir ölçeğin altında olanları, yanında daha az kişi çalışanların prim gün sayılarını işçilerle birebir hale getirmeyi planlıyoruz. Tarımda başta çobanlar olmak üzere onların sigortalanmasını sağladık. Tarımda toplumsal sigortası olmayan hiç kimseyi bırakmayacak bir çalışmamız var. Yurt dışında çalışmış oradan emekli olmuş. Burada da çalışmış. Burada yanlış var. Toplumsal haklardan faydalanamıyor. Sıhhatle ilgili birçok şeyi çözdük. Türkiye’de tedavi olma yolunu açtık.
ASGARİ FİYAT İÇİN TEMMUZDA DURUMA BAKILACAK: Minimum fiyatın öteki fiyatları düzenleyici tesiri var. Temmuzda bunu değerlendireceğiz. Şu anda sayı vermeyi düşünmüyorum. Taban fiyat yılda 1 defa düzenliyor. Fakat enflasyondan dolayı 6 ayda bir düzenledik. 8 bin 500 liranın gerçek tesirini temmuzda kıymetlendirmek gerektiğini düşünüyorum.
7 BİN 500 TL ÜZERİNDEN MAAŞ ALAN EMEKLİLERE REFAH HİSSESİ VERİLECEK: Sayın Cumhurbaşkanımız bir konuşmasında bahsetti. Emeklilerle ilgili çalışmaları benden istedi. 6 ayda bir çalışanlarımızın, bilhassa kamu çalışanları, emekliler de onların içinde, maaşlarıyla ilgili düzenleme yapıyoruz. Temmuzda hepsini kapsayan oranları düzenleme yapacağız. Aşağıdakileri üste, üsttekileri biraz daha üste taşıyacağız. Temmuz’da yasal olarak yapıyoruz. Refah hissesini bu kez farklılaştırarak 7 bin 500 liranın üzerinde olanların da maaşlarını farklılaştıracak formda düzenliyoruz. Yaklaşık 7 bin 500 lira alanların sayısı 9 milyon. Toplamda 15 milyon emeklimiz var. 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah hissesi verilecek.
KAMUDA TOPLU MUKAVELELER: Şu anda kamuda 700 bini aşkın çalışanlarla ilgili toplu kontratımız devam ediyor. Bir oransal artış yapacağız. Minimum fiyatla olan personellerin 12 bin yahut 12 bin 500’e çekilmesi. Onların talep ettiği bir sayı var onların üzerinde. Toplu mukaveleleri Kamu Patron Sendikaları yapıyor. Ben orada devletin temsilcisiyim. Bugün yahut yarın bir ortaya gelecekler. Biz son kararı sendikalarımızla oturup çıkartacağız. Kamu kesimi işçileri özel kesime de öncülük ediyorlar. Kamu çalışanları yani memurlar bundan olumsuz etkilenmiyor. Biz refah hissesiyle birlikte yüzde 30 kamu çalışanlarına artırım yaptık. Artık Temmuz’da onların artırımları var. Bunu tekrar refah hissesiyle birlikte ele alacağız. Memurların çalışmaları öteki, toplumsal koşulları öbür. Memurların günlük fiyatlarına yansıyan çeşitli kalemler var.
AKADEMİSYEN MAAŞLARI: Şu anda uzman tabibin maaşı 58 bin lira. Akademik çalışanın maaşlarının tekrar düzenlenmesi gerekir. Bunda hiç tereddüt yok. Bunu düzenleyeceğiz. Akademik hayata başka çalışma yaptık. Detaylı olarak çalıştık.
STAJ MAĞDURU YOK: Staj mağdurları diye bir kavram yanlışsız değil. Sıhhat sigortası kamunun verdiği bir şey. Kamu staj yapana ‘orada başına bir şey gelebilir, onun için ben sigorta ediyorum’. Bu bir eğitim süreci, hasebiyle orada mağduriyet sözkonusu değil. Toplumsal güvenlik sistemine kaydolmayı iş aktiyle gerçekleşen bir olayla başlatıyoruz.
ÇALIŞMA SAATİNİN 8 SAAT OLARAK DEVAM ETMESİ ANLAŞILABİLİR BİR ŞEY DEĞİL: Geçen sene bir kuruluşun düzenlediği toplantıda dedim ki, ‘Endüstri çağı başladığı vakit çalışma müddetleri 10 saatin üzerindeydi. 1 Mayıs’ın birinci hareketleri 10 saati indirmek için gerçekleştirilmiş. Sonra 8 saat. 8 saat çalışan emekçi 1900’lerin başında ne kadar eser üretiyordu? Tıpkı iş kolunda bugün bir emekçi muhtemelen 4 saatte yahut 2 saatte üretir. Teknolojinin üretim sürecini ağır halde kullanılır hale geldiğinde çalışma müddetlerinin 8 saat olarak devam etmesi anlaşılabilir şey değildir diye konuşma yaptım. Sonraki gün birçok gazete Çalışma Bakanı mesaileri inirecek diye manşet attı. Çağımızda fiziki üretkenlik teknolojiyle harikulâde artmıştır. Hasebiyle çalışma müddetlerinin kısaltılması gerektiği periyottan geçiyoruz. Türkiye’nin çalışma hayatını yine düzenlerken iş vaktini da tekrar düzenlemesi lazım. (HABER MERKEZİ)