Aracı kamyonetler tehlike saçıyor: Bu fiyatın altına yalnızca ‘tek tırnaklı’ eti alırsınız

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrolleri sonrası kimi et eserlerinde tek tırnaklı hayvan eti tespit edilince, tüketicinin muteber kırmızı ete erişim telaşı arttı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşların sistemli kontrolü yapılan mahalle kasaplarından rahatlıkla et alabileceğini belirtti. Kasabın faturasız, sıhhat raporu bulunmayan hayvanın etini satın almadığını anlatan Yardımcı, ucuza et, kıyma satışı yapılan yerlere kuşku duyulması gerektiğini vurguladı.

ETİ UCUZA SATAN YERDEN ŞÜPHELENİN

Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 250 lira civarında olduğunu anlatan Yardımcı, “Vatandaş rahatlıkla mahalle kasabından alışverişini yapsın. Bizlerin en büyük denetçisi, müşterilerimizdir. Küçük esnafta hile eser olmaz.

500 LİRADAN DÜŞÜKSE DİKKAT EDİN

Vatandaş huzursuz olmasın, rahat rahat kasaptan etini alsın. Eti ucuz satan yerlerden, 500-600 liradan düşük kıyma satılan yerlerden şüphelenilmeli. Ucuz etin yahnisi yavan olur. Bize gelen eti 350 liraya aldığımızda 525 lira maliyeti var. Kıyma 550-600 lira, kuşbaşı 600-650 liraya satılıyor. Kasap bunu kıymetli satamaz, denetçimiz halk. Türkiye çapındaki kasaplarda tek tırnak üzere farklı hayvanların et satışı yapılamaz” diye konuştu.

ARACI KAMYONETLERDEKİ TEK TIRNAKLI TEHLİKESİ 

Her vilayette ‘aracı’ olarak isimlendirilen kamyonette et satmaya çalışanlar var. Kamyonette sığır, dana eti, ne olduğu aşikâr olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar. Bizim esnafımız bu türlü durumdan haberdar olduğunda bildiriyor, şikayet edip, aracıyı yakalatıyoruz” dedi.

ÖLÜME KADAR GİDİYOR 

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu da hijyen kurallarına uyulmadan yapılan hayvan kısmı, etin koruması ve işlenmesinin sıhhate tehlikelerinden bahsetti. Manavoğlu, “Tek tırnaklı etlerin tüketimi halk sıhhati açısından riskli. Tüketicilerin sıhhatini bile bile riske atması kelam konusu. At, eşek etinin karışımların içerisinde olması, bu hayvanların nerede, nasıl şartlarda kesildiği sorusunu akla getiriyor. Kayıtsız ve onaysız, merdiven altı olarak tabir ettiğimiz işletmelerde hijyenden mahrum uygulama kelam konusu. Et eserleri protein bakımından güçlü olduğundan mikrobiyal manada önemli mikoorganizma barındırma riski yüksek. Uygun olmayan şartlarda kesilip, dağıtılıyorsa önemli hastalık riski var. Bu eserlerde salmonella, escherichia coli, listeria, campylobacter bulunma ihtimali yüksek. Isıl sürecin uygun olmayan koşularda uygulanıp, etin tüketiminde kanlı ishal, karın ağrısı, kusma, bağışıklığı düşük bireylerde vefatla sonuçlanacak riske sahip” dedi. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir