Murat Ülker sordu Ali Koç cevapladı. Rahmi Koç sırrını açıkladı

Ünlü iş adamı, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, yakın dostu olduğu bilinen Fenerbahçe Başkanı ve Koç Holding yöneticisi Ali Koç’la röportaj yaptı.

Röportajı gazeteci Toygun Atilla, İşverenler Dünyası’nda okurlarına aktardı.

Ali Koç, röportajda babası Rahmi Koç’la ilgili bir soruya da karşılık verdi ve bunu birinci kere açıkladı.

İşte o röportajdan öne çıkan kısımlar:

– Bugün itibariyle Ali Koç’un Fenerbahçeli imajından mutlu musun? Yoksa 2018’de başlayan Başkanlık sürecini “keşke hiç yaşamasaydım” dediğin oluyor mu? Futbolun bu kadar içine girdiğinize pişman mısın? Fenerbahçe Başkanlığı sana neler kattı, neye mal oldu?

– Fenerbahçe sizin başkanlığınız sırasında başta basketbol olmak üzere sporun nerdeyse her kolunda muvaffakiyetten muvaffakiyete koştu. Bu muvaffakiyetler bize yetiyor mu? Hedef olağan futbolda şampiyonluk. Bu bir cins takıntımız mı? Yoksa bunu kaşıyan spor kamuoyu mu? Başarıyı sadece futbol ligi şampiyonluğu olarak mı görüyorlar?

Biz Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, “Dünyanın en büyük spor kulübü” mottosunu kullanıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm branşlarda, olması gerektiği üzere, şampiyonluğu hedefliyor ve bunda da birçok vakit muvaffak oluyoruz. Dünyada bizim kadar çok amatör branşı ve bu branşlarda istikrarlı bir biçimde üst seviye başarısı olan bir spor kulübü daha olduğunu düşünmüyorum. Ülkemiz ismine son üç olimpiyata en çok sportmen yollayan kulübüz.Futbolda muvaffakiyet olmadığı vakit ne yazık ki öteki branşlardaki başarımız gereğince bedel görmüyor. Öteki bir deyişle, hiçbir branşta olmayan, olimpiyatlara çok sonlu katkı sağlayan bir kulüp futbolda muvaffakiyet sağladığı vakit çok başarılı kabul edilebiliyor. Hasılı, ülkemizde futbolda başarılı iseniz kâfi oluyor. Aslında, futbolumuzdaki son 5 ve 10 dönem istatistiklerine baktığınız vakit Fenerbahçe pek başarılı ve bu istatistiklere karşın şampiyonluğu yoksa işte bu durum bahsettiğim haksız rekabetin diz uzunluğu olduğu futbol iklimimizden kaynaklanıyor.

FENERBAHÇE ÇAĞDAŞ VE İLERİ GÖRÜŞLÜDÜR

– 2018’de birinci kere başkanlık koltuğuna oturduğunda klasik Fenerbahçe kıymetleri ile çağın gerektirdiği yeni idare kıymetleri ortasında bocalama yaşadın mı? Bir yandan kulübün kültürel mirasını korurken uygulamak istediğin yenilikçi yaklaşımlar konusunda nasıl istikrar kurdun? Bu mevzuda hangi liderlik maharetleri öne çıktı?

Fenerbahçe’nin bedelleri son derece çağdaş ve ileri görüşlüdür. Münasebetiyle çağın gerektirdiği yeni idare kıymetleri ile çelişki yaratacak bir durum kelam konusu değildir. Kulübümüzün kültürel mirasını korumak her Fenerbahçelinin misyonu ve sorumluluğudur. Mirasımızı korumak yenilikçi yaklaşımların uygulanmasına bir mani değildir. Aslında en beğendiğim mottolardan biri “geçmişine sahip çıkmayanlar geleceğini de risk ederler.”

– Futbol kulüplerinin gelirleri ile sarfiyatları ortasında büyük farklar var. İnanılmaz derecede hesapsız kitapsız borçlanma var. Olağan bir işletme bu türlü borçlansa iki güne batar. Siz bu mali disiplini nasıl sağladınız? Güç oldu mu? Bu hususta tüm kulüpler için yapılması gerekenler nelerdir?

Mevcut durumda, Fenerbahçe’nin futbol operasyonlarının gelir masraf istikrarı aslında çok sıhhatsiz değildir. Faaliyet karı düzeyinde katiyetle istikrar vardır. Ancak, geçmişten gelen ağır finansal borçların yarattığı faiz yükü eklenince vergi öncesi kar düzeyinde büyük ziyanlar kelam hususudur. Sağ olsun devletimiz kulüplerimize yardımcı olmak için çeşitli bankaların içinde bulunduğu bir borç yapılanmasına öncülük etti. Bu mutabakata nazaran her gelirimizin yüzde 50’si bankalara gidiyor ve takdir edersiniz ki kulüplerin günlük gereksinimlerini karşılaması ve dönem boyunca taahhütlerini yerine getirmesi çok daha güçleşti. Bu yapılanmaya nazaran de yüzde 50 faiz ödüyoruz ki, bunu sürdürebilmek çok sıkıntı. Evet, geçmişte çok hesapsız kitapsız borçlanmalar yapılmış, buna ilgili merciler de müsaade etmiş. Bu duruma vaktinde müsaade edilmeseydi süreç hiç bu noktaya gelmezdi. Yani yalnızca kulüpler sorumlu değil. Bugün çok daha net ve keskin kurallar ve süreçler var. Biz kulüp olarak daha disiplinli davranıyoruz, davranmak durumundayız. Çok güç oldu, olmaya da devam ediyor. Fakat unutulmaması gereken kıymetli bir öge da son 6 yılda futbol iktisadını derinden ve olumsuz bir formda etkileyen yayın gelirlerinin 500 milyon dolardan 96 milyon dolara düşmesi, TL’nin durumu, faizlerin artması, verginin %15’ten %40’a çıkması, Spor Toto gelirlerinin harika düşmesi ve pandemi kulüplerin denetimi dışında gelişen ögelerdir. Bu etkenler katiyen göz gerisi edilmemeli.

BEN BABAMA ÇOK DÜŞKÜNÜM

– Koç Ailesi birbirine epey bağlı ve bence tam bir Anadolu ailesi, siz bu hususta Vehbi Bey’in bedellerini müdafaaya itina gösteriyorsunuz. Yeni nesillerin bu kıymetlere bağlılığı konusunda meseleler yaşıyor musunuz, tavsiyeleriniz nelerdir?

Biz, evet, sizin de söylediğiniz üzere birbirine ve geleneklerine bağlı olarak yaşamaya devam eden bir aileyiz. Dünya değişiyor, dünya değiştikçe beşerler da değişiyor. Değişim hepimiz için kaçınılmaz bir öge ancak değişirken kültürel ve klâsik erozyona uğramamak hepimiz için temel prensipler olmalı. Yeni nesil elindeki bir telefonla, tabletle ya da bilgisayar aracılığıyla tüm dünya kültürlerini tanıma imkanına sahip. Bu büyük bir zenginlik olduğu kadar denetim edilmediği takdirde kişiyi kendi kültüründen uzaklaştırması mümkün olan bir tehlike. Kültürel zenginlik insan gelişimi için sınırsız bir kaynak. Bunun avantajlı istikametleri olduğu kadar dezavantajları da var. Bir kere unutmamamız gereken en temel unsurlar vatanını, milletini ve bayrağını sıkı sıkı korumak, sahiplenmek. Kendinize bir yol gösterici arıyorsanız o yolu Mustafa Kemal Atatürk’ün müsaadeden giderek bulabilirsiniz. Umudunuzu kaybetmeyin ve kendinizi geliştirin. Özel yeteneklerinizi keşfedin yeni şeyler denemekten korkmayın, başarısız olmanın öğrenme sürecinin bir modülü olduğunu unutmayın.

– Atlantik’i geçerken babanız Rahmi beyin yanında olmayı istediniz, aklınız onda kalacağına risk almayı seçtiniz. 21 günlük bu süreci hatırladığında, 21 gün sana uzun gelmedi mi? Ben sizden yıllar sonra 9 günde geçtim, bu müddette bile zorlandım. Fakat çok eğlenceli olmasa bile öğretici idi. Siz bu süreçte neler öğrendiniz?

Ben bu seyahate niçin gittim? Bir daha git deseniz gitmem. Bir mühlet sonra balinalar bile sıkıcı geliyor. Ben babama çok düşkündüm, hala da o denli. O vakit bağlantı artık olduğu üzere değil telefon yok bir şey yok. 21 gün denizde ne oluyor, nasıl oluyor haber alamıyorsun. Dedim ya ben burada kalıp merak edeceğim ya da yanında olup ne yaşayacaksak birlikte yaşayacağız. Aklımın babamda kalmasındansa onunla birlikte olmayı tercih ettim. Benim için son derece farklı ve hoş bir deneyim olmuştu o seyahat. Bu seyahatte bilhassa disiplinli olmayı öğrendik. Teknedeki herkesin bir görevi ve bu görevleri yerine getirmenin belirli saatleri vardı. Lakin öğrendiğim en değerli şey; denizle latife olmayacağı.

İYİ BİR ÖNDER OLMAK İÇİN TAVSİYE

-İyi bir başkan ve düzgün bir çalışan olmak konusunda çabucak hayata geçirilebilecek üçer tavsiye vermek istesen bunlar neler olurdu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir