Türkiye’de öğretmen açığını ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışan AKP iktidarı, yaz aylarında bu öğretmenlere maaş ödemiyor. Bu durum, eğitimcileri ekonomik olarak zorluyor. İktidarın iktisat siyasetlerinin yarattığı derin ekonomik kriz, fiyatlı öğretmenleri bilhassa etkiliyor.
Ücretli öğretmenler, okul periyotlarında yaşadıkları maaş ve hak gasplarının yanı sıra yazın da işsiz kalıyor. KPSS ve mülakat süreçleriyle uğraşırken, birçok öğretmen yaz aylarında öğrencilerinin ailelerinin tarlalarında çalışmakta yahut farklı dallarda süreksiz işler bulmak zorunda kalıyor.
Zorlu yaz koşulları
BirGün’den Deniz Güngör‘ün haberine nazaran, Haziran ayında son maaşını alan bir fiyatlı Almanca öğretmeni, yazın maaş alamadığı için çeşitli zorluklarla karşılaştığını belirtiyor. Öğrencilerinin ailelerinin tarlalarında çalışmak zorunda kalan öğretmen, “Ücretli öğretmenlikteki 11. yılımdayım. Eğitim aldığımız mesleği icra etmek istiyoruz fakat iktidarın plansız siyasetleri nedeniyle zorluklarla karşılaşıyoruz,” diyor.
Öğretmenler, yaz aylarında özel ders vermek, günübirlik işlere girerek yahut soğuk hava depolarında çalışarak hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bir yemek şirketinde yarı vakitli çalışmak zorunda kalan öbür bir öğretmen, aldığı ücretin yetersizliğinden ve sigortasının sistemsiz yatırılmasından şikayetçi.
Aile dayanağı ile hayatta kalmak
Yaz aylarında maaş alamayan fiyatlı öğretmenler, ailelerinin maddi dayanağıyla geçinmek zorunda kalıyor. İsmini vermek istemeyen bir İngilizce öğretmeni, “Ailemle birlikte yaşıyorum. Onların dayanağı olmasa, geçinmem mümkün değil,” diyor ve devletin fiyatlı öğretmenlere kâfi maaş sağlamadığı için kendi bütçesini koruduğunu eleştiriyor.